بازار سیاه فولاد و عدم توزیع عادلانه

بازار سیاه فولاد

بازار سیاه فولاد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، حمیدرضا نامی در استودیو گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: مکانیزم‌هایی مانند سامانه بهین یاب وزارت صمت می‌تواند به شفافیت موضوع و سرنوشت تهیه و توزیع فولاد در بورس کالا کمک کند.

وی در خصوص تشکیل بازار سیاه فولاد تصریح کرد: از آنجا که هر تولیدکننده‌ای می‌خواهد تولیداتش را در حجم انبوه و دردسر کمتر به بازار تزریق کند، به این منظور فاصله درب انبار فولاد مبارکه و ورودی انبارهای ما با ایجاد انحصار سبب بازار سیاه فولاد می‌شود.

رئیس هیئت مدیره انجمن حمایت از تولیدکنندگان تجهیزات کشاورزی گفت: روی هم رفته، مسئولین فولاد مبارکه باید پاسخگوی سوال شما در خصوص تشکیل بازار سیاه فولاد باشند.

رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در سوی دیگری از برنامه گفت: سامانه‌های بهین‌یاب و فولاد مبارکه می‌توانند اطلاعات هم را تکمیل کنند و در راستای یک هدف پیش بروند.

همچنین مهدی بستانچی، عضو هیأت مدیره انجمن تولید کنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع در ارتباط زنده تلفنی با این برنامه گفت: سامانه بهین یاب وزارت صمت مانند دیگر سامانه‌های موجود، علی‌رغم موفقیت‌ها و محاسن، دارای معایب و ایراداتی نیز است.

وی ادامه داد: محاسبات سامانه بهین‌یاب، در طول زمان معین و مشخص، ظرفیت‌ها و توانایی‌های مصرف‌کنندگان و عرضه‌کنندگان را مورد بررسی قرار می‌دهد؛ این در حالی است که می‌توان در طول زمان بررسی بهین‌یاب، از ظرفیت عنوان شده برخوردار نباشند. در این صورت ممکن است عرضه به درستی و عادلانه شکل نگیرد.

بستانچی گفت: وقتی ورق‌های فولاد در بازار آزاد عرضه می‌شود، بدان معنا است که در درب کارخانه، توزیع عادلانه‌ای صورت نگرفته است.

تفاوت نرخ فولاد در بازار و بهین‌یاب، یک التهاب مقطعی است

همچنین جعفر سرقینی، معاون امور و صنایع وزارت صمت در دیگر ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: سامانه بهین‌یاب ما بدون نقص نیست و بحث بازار آزاد همیشه وجود داشته و دارد، اما تا آذرماه امسال هیچوقت تفاوت بازار آزاد و بورس کالا بیش از ۶ درصد نبود؛ اما در هفته اخیر این نرخ با ۳۰ درصد تفاوت در بازار آزاد عرضه می‌گردد. به نظر بنده این تفاوت قیمت را می‌توان التهاب مقطعی و زودگذر برشمرد.

حمیدرضا عظیمیان، عضو انجمن فولاد نیز گفت: هم راستای سامانه بهین‌یاب شرکت فولاد مبارکه هم سامانه مچینگ دارد که از آن طریق می‌تواند مصرف‌کنندگان را شناسایی و تقسیم و توزیع درستی را انجام دهد؛ اما طبق ضوابطی که ستاد تنظیم بازار برایمان وضع کرده، فعلا از این سامانه استفاده نمی‌کنیم و فقط سامانه بهین‌یاب اقدام به شناسایی متقاضیان این صنعت می‌نماید.

نامی، رئیس هیئت مدیره انجمن حمایت از تولیدکنندگان تجهیزات کشاورزی در استودیو با طرح سوالی از مدیرعامل فولاد مبارکه گفت: بازار سیاه فولاد، بیانگر باگ‌های موجود در سامانه شما و یا سامانه بهین یاب وزارت صمت است، این اتفاق را چگونه توضیح می‌دهید؟

عظیمیان مدیر عامل فولاد مبارکه در ادامه ارتباط تلفنی در پاسخ به سوال مطرح شده، گفت: تقصیر ایجاد بازار سیاه فولاد بر گردن فولاد مبارکه نیست.

مشکل صنعت فولاد تقاضای سوداگرایانه است!

جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در ادامه ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: مشکل ما در صنعت فولاد، تولید نیست؛ بلکه وجود تقاضاهای سوداگرایانه است. چراکه اگر سه هفته کنترل‌ها و بررسی بر روی بازار را ادامه دهیم این مشکل حل خواهد شد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه اکنون ۶۰ درصد ورق فولادی گرم را در بورس و ۴۰ درصد آن را به صورت مچینگ عرضه می‌کنیم، افزود: قبلا دو عرضه در بورس داشتیم که توافق شد این تعداد به چهار عرضه در بورس برسد؛ بنابراین فولاد مبارکه، هر هفته محصولاتش را در بورس عرضه می‌کند.

سرقینی در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به قیمت فعلی این محصولات, ادامه داد: قیمت یک مقطع نباید ملاک عمل قرار گیرد؛ بلکه قیمت مقاطع مختلف را باید با هم بسنجیم تا میانگین قیمتی به دست بیاید.

وی تأکید کرد: مشکلات قیمتی حل خواهد شد.

سرقینی با اشاره به اینکه صنایع کوچک و متوسط می‌توانند از طریق سامانه «بهین یاب» مواد اولیه از جمله ورق‌های فولادی را تأمین کنند, گفت: تقاضا برای خُرد، کلان و متوسط هیچ تفاوتی ندارد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه سامانه «بهین یاب» سال‌ها در حال فعالیت است، افزود: صنایع کوچک و متوسط در این سامانه نام نویسی کنند.

وی اضافه کرد: فقط به صنایعی مانند لوازم خانگی و خودرو که محصولاتش توسط دولت قیمت‌گذاری می‌شود، اجازه مچینگ دادیم.

دولت برای بخش خصوصی نسخه نپیچد

رئیس هیأت مدیره انجمن حمایت از تولیدکنندگان تجهیزات کشاورزی با اشاره به اهمیت تأمین امنیت غذایی گفت: تولیدکنندگان ماشین آلات کشاورزی با ۵۰ تا ۵۵ درصد ظرفیت خود مشغول کارند.

حمیدرضا نامی افزود: به رغم اینکه منابع مواد اولیه کارخانه‌ها را از بازار آزاد تهیه می‌کنیم؛ اما در قیمت گذاری کالاهای خود باید پاسخگوی وزارت جهاد کشاورزی هم باشیم.

وی اضافه کرد: هر جا دولت بدون حضور و نظر تشکل‌های بخش خصوصی، نسخه می پیچد، مشکلات ایجاد می‌شود.

عضو هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: ۴۰ درصد ورق‌ها به صورت مچینگ فروخته می‌شود.

مهدی بستانچی افزود: صنایع خودروسازی, پرمصرف‌ترین صنایع در زمینه فولاد هستند.

وی با بیان اینکه ۵۰ درصد اشتغال کشور توسط صنایع کوچک و متوسط در کشور ایجاد شده است, اضافه کرد: بخش زیادی از ورق‌های فولادی تولید شده را به صنایعی می‌دهیم که اشتغال زیادی ایجاد نمی‌کنند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران هم با حضور در این برنامه با بیان اینکه اکنون دو و نیم میلیون تن ”اسلب“ مازاد در تولید داریم, گفت: حدود دو میلیون تن ظرفیت مازاد تولید ورق گرم و به همین میزان هم ظرفیت مازاد تولید ورق سرد داریم.

شکل‌گیری تقاضاهای سوداگرایانه در ماه‌های انتهای سال

سیدرسول خلیفه سلطان با اشاره به اینکه بازار سوداگری معمولاً در ماه‌های پایانی سال اتفاق می‌افتد، افزود: از وزارت صمت باید انتظار داشت برای اسلب مازاد، برنامه ریزی کند.

وی ادامه داد: حدود دو میلیون تن می‌توانیم در کارخانجات دیگر ورق گرم تولید کنیم و حدود دو میلیون تن هم می‌توانیم ورق سرد تولید کنیم.

خلیفه سلطان اضافه کرد: باید دو میلیون تن کارخانجات ورق گرم و دو میلیون تن کارخانجات ورق سرد, فعال شود تا هجوم تقاضا به کالاهای تولیدی فولاد مبارکه کنترل شود.

مدیرعامل فولاد مبارکه هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: برای تأمین نیازهای ارزی و مواد اولیه خود حدود ۱۵ درصد از اسلب تولیدی خود را با اجازه دولت صادر می‌کنیم.

عظیمیان افزود: ۱۰۰ تن عرضه را به متقاضیان ثبت نام کننده در سایت «بهین یاب» و همچنین به ۴۵ تعاونی مختلف اعم از کشاورزی و غیر کشاورزی می‌دهیم.

وی اضافه کرد: ۳۰ مرکز سرویس سنتر در همه استان‌ها داریم که نیازهای ۲۰ تا ۴۰ تن را تأمین می‌کنند.

آقای رضا محتشمی پور معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: میزان عرضه اولیه, ۱۰۰ تن در ورق گرم و ۱۱۰ تن در ورق سرد و ۵۰ تن در سایر ورق‌ها کاملاً توسط عرضه کننده تعیین می‌شود و بورس کالا هیچ محدودیتی برای عرضه هر مقدار از کالا ندارد.

ایمان جعفری
ارسال دیدگاه